,,We herstellen weer wat na de zeer slechte beursdag van gisteren. Er is niets bijzonders uit de eurotop gekomen en dat zorgt voor een matte stemming. Daarnaast wijzen de macrocijfers op een voortgaande krimp en nemen de zorgen over de Duitse groeimotor toe”, aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,1 procent hoger op 292,22 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 475,73 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,8 en 1,5 procent.

Duitse industrie

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei sterker dan verwacht afgenomen. Het was voor het eerst sinds 6 maanden dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland een daling liet zien. Ook bleek dat de Duitse industrie in mei in het hoogste tempo in 3 jaar is gekrompen. De snelle krimp voedt de zorgen over de Duitse economie, die de afgelopen kwartalen de motor was van de eurozone.

De stemming op de beurzen was al fragiel vanwege het feit dat de informele top van de Europese regeringsleiders geen nieuwe crisismaatregelen opleverde. De regeringsleiders willen over 5 weken bij een volgende EU-top wel concrete besluiten nemen.

Spaanse staatsobligaties

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties bleef ruim boven de 6 procent. Dat niveau wordt door veel economen als onhoudbaar beschouwd op de langere termijn. De Spaanse premier Mariano Rajoy waarschuwde dat de hoge rentes sanering van de overheidsfinanciën en economische groei in de weg staan.

In Londen won SABMiller 0,3 procent. De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer, die onder meer eigenaar is van Grolsch, heeft zijn nettowinst in het afgelopen boekjaar met driekwart zien toenemen tot omgerekend 3,4 miljard euro. Vooral in opkomende markten gingen de zaken voor de wind.

PostNL

In de AEX ging postbezorger PostNL aan kop met een winst van 3,7 procent. Telecombedrijf KPN stond onderaan met een verlies van 0,4 procent. In de MidKap stond metaalspecialist AMG bovenaan met een plus van 2,8 procent. Grootste daler was bouwbedrijf Heijmans met een min van 1,5 procent.

De euro was 1,2572 dollar waard, tegen 1,2581 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 90,79 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 106,21 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl